ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Ι. ΧΑΡΜΑΝΗΣ Α.Ε  - ΧΑΛΒΑΣ ΣΟΥΣΑΜΙ ΒΟΛΟΥ-ΧΑΛΒΑΣ ΒΟΛΟΣ
Menu

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗΣ

 

Η ΠΡΩΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ Η ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΤΣΟΥΓΚΟΥ

ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΧΑΡΜΑΝΗ

Ο Δημήτριος Τσούγκος ίδρυσε το 1841 τη πρώτη ιπποκίνητη χαλβαδοποιεία στο Βόλο, έξω από την πύλη του κάστρου στη σημερινή οδό Παπακυριαζή. Το 1900 τα δυο του παιδιά ιδρύουν το πρώτο σ ολόκληρη τη Θεσσαλία εργοστάσιο χαλβαδοποιϊας και ζαχαρωδών προϊόντων και το 1910 κτίζουν νέο εργοστάσιο στις οδούς Βασάνη και 2ας Νοεμβρίου και παρασκευάζουν εκεί το χαλβά ΤΣΟΥΓΚΟΥ, που ήταν περιζήτητος.

Το 1933 με την επωνυμία «Δ. και Π. Τσούγκος Ο.Ε» και αργότερα  «ΤΣΟΥΓΚΟΣ ΕΠΕ» το εργοστάσιο συνεχίζει την ανοδική του πορεία μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, που μετά τη συνταξιοδότηση των  μετόχων έκλεισε.

Τότε, όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός της «ΤΣΟΥΓΚΟΣ ΕΠΕ» αγοράστηκε από την  «Ελευθ. Ιωαν. Χαρμάνης και Σια Ο.Ε» κι εγκαταστάθηκε στο σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο της στην Α ΒΙ.ΠΕ Βόλου, αλλά και η τεχνογνωσία και τα «μυστικά» μεταφέρονται σ αυτήν (εταιρεία Χαρμάνη) μέσω των εξειδικευμένων τεχνιτών παραγωγής, που προσλαμβάνονται εκεί για την παραγωγή όλων των προϊόντων χαλβαδοποιϊας.

Η οικογένεια Χαρμάνη, που έτσι κι αλλιώς βρισκόταν στο χώρο των προϊόντων αρτοποιϊας και σουσαμιού από το 1901 συνεχίζει, παραδίδοντας σιγά – σιγά τη σκυτάλη στην τέταρτη ήδη γενιά, να διαθέτει τα προϊόντα της στην παγκόσμια αγορά από τις υπερσύγχρονες σημερινές εγκαταστάσεις της στην Α ΒΙ.ΠΕ Βόλου…