ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Ι. ΧΑΡΜΑΝΗΣ Α.Ε  - ΧΑΛΒΑΣ ΣΟΥΣΑΜΙ ΒΟΛΟΥ-ΧΑΛΒΑΣ ΒΟΛΟΣ
Menu

ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ

 

Σουσσάμι – Ταχίνι – Χαλβάς

…πώς παρασκευάζονται

Το σουσσάμι, που είναι κατάλληλο (πρώτη  ποιότητα) για την παρασκευή ταχινιού και χαλβά (από τότε, που σταμάτησε η καλλιέργεια του στην Ελλάδα και μάλλιστα στο Θεσσαλικό κάμπο) προέρχεται από χώρες της Αφρικής συνήθως Σουδάν και Αιθιοπία. Αυτό έχει περιεκτικότητα λιπαρών περίπου 50% (σουσσαμέλαιο).

Το σουσσάμι, που έρχεται κατ ευθείαν μετά τη συγκομιδή του από το χωράφι υποβάλλεται στη διαδικασία καθαρισμού από ξένες ύλες (φυλλαράκια κ.λ.π), στη συνέχεια αποφλοίωσης και τέλος ψησίματος.

Το καθαρό πια και ψημένο σουσσάμι καταλήγει στο μύλο, όπου αλέθεται και παρασκευάζεται, έτσι το ταχίνι  (100% αλεσμένο σουσσάμι).

Το ταχίνι αναμιγνύεται με καραμελωμένο σιρόπι αμύλου (γλυκόζη), που προηγουμένως έχει ψηθεί στα χαλβαδοκάζανα, καθώς και με μικρή ποσότητα ζωμού χαλβαδόριζας (τσοένι).  Το μίγμα, που προκύπτει έχει θερμοκρασία 60 – 70 βαθμούς τοποθετείται στα μπασίμια (λεκάνες), όπου και ζυμώνεται με τα χέρια μ ένα παλιό, παραδοσιακό, ειδικό τρόπο,  έτσι ώστε να διατηρούνται οι «ίνες» του χαλβά και το τελικό προϊόν να έχει τέτοια υφή, που να λιώνει στο στόμα…