ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Ι. ΧΑΡΜΑΝΗΣ Α.Ε  - ΧΑΛΒΑΣ ΣΟΥΣΑΜΙ ΒΟΛΟΥ-ΧΑΛΒΑΣ ΒΟΛΟΣ
Menu

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

 

Ο χαλβάς «Χαλβάς Βόλου Χειροποίητος» δεν είναι μόνο ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στην χώρα μας σε περιόδους νηστείας, ιδιαίτερα τη Σαρακοστή, όπου μπορεί να καταναλωθεί σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιο, αλλά είναι και ωφέλιμος για την υγεία του οργανισμού μας.

Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, ο συνδυασμός των συστατικών του, σουσαμιού και σακχάρων, του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο.

Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% – 65% από ταχίνι (ταχίνι=100% αλεσμενο σουσσάμι), έχει ως αποτέλεσμα οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό.Η περιεκτικότητα του χαλβά σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με του ταχινιού. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στο ταχίνι είναι των λιπαρών οξέων. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Η συγκέντρωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μικρή. Η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται αναγκαία από τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αυτός δεν μπορεί να τα συνθέσει. Για αυτούς τους λόγους ο χαλβάς και το ταχίνι αποτελούν ιδιαίτερα θρεπτικές τροφές, που έχουν μοναδικές – ευεργετικές ιδιότητες, όπως το ότι η συχνή κατανάλωση τους μειώνει τη χοληστερόλη στον οργανισμό μας.

Όταν ο χαλβάς καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας καθώς προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Άρα ο χαλβάς είτε με τη προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για άτομα τα οποία είναι φυτοφάγοι ή βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας.

Ο χαλβάς και το ταχίνι τρώγονται στο πρωινό, ειδικά ο χαλβάς και σαν γλυκό μετά το γεύμα και μάλλιστα λόγω των παραπάνω αναφερθέντων ιδιοτήτων του, αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά ελληνικά γλυκά. (δοκιμάστε τον με λεμόνι και κανέλλα)

Το ταχίνι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε ασβέστιο αποτελεί ιδανική τροφή για τα παιδιά.

Τυπική ανάλυση ταχινιού ανά 100 gr.
Υδατάνθρακες………………….11,2 gr
Πρωτεϊνες…………………………..30,0 gr
Λιπαρά………………………………50,5 gr
Ενεργειακό Περιεχόμενο…….617 kcal

Διατροφικά στοιχεία χαλβά ανά 100 gr.
Θερμίδες (cal).……………………….517
Πρωτεϊνες (g)…………………………13.4
Υδατάνθρακες (g)………………….44.7
Ολικά Λιπαρά (g)………………….33.2
Κορεσμένα (g)………………………5.1
Μονοακόρεστα (g)……………….13.3
Πολθακόρεστα (g)………………..14.8
Χοληστερόλη (mg)………………..0
Σίδηρος (mg)…………………………2.7
Κάλλιο (mg)………………………….280
Μαγνήσιο (mg)…………………….114